LVU – Vad är det och hur fungerar det?

27 mars 2023
Julia Zsiga

LVU står för Lagen om vård av unga och är en svensk lag som reglerar tvångsvård av unga. Syftet med LVU är att skydda barn som befinner sig i en utsatt situation från att utsättas för risker och faror. I det här inlägget kommer vi att titta närmare på vad LVU är, hur det fungerar och varför det är viktigt.

Vad är LVU?

LVU är en lag som ger socialtjänsten rätt att placera ett barn under tvångsvård om det finns risk för att barnet far illa eller om barnet har en allvarlig psykisk störning eller utvecklingsstörning. LVU används för att skydda barn som befinner sig i en akut situation och behöver omedelbar hjälp. Syftet med LVU är att se till att barnet får den vård och omsorg som det behöver.

Hur fungerar LVU?

LVU kan användas i olika situationer. Om socialtjänsten misstänker att ett barn far illa kan de ansöka om en LVU-placering. En LVU-placering innebär att barnet placeras i ett hem eller en institution under tvång. Placeringen ska vara till barnets bästa och ska vara så kort som möjligt. Socialtjänsten har också ansvaret för att följa upp placeringen och se till att barnet får den vård och omsorg som det behöver.

bouppteckning Kungsbacka

Varför är LVU viktigt?

LVU är viktigt eftersom det ger socialtjänsten möjlighet att skydda barn som befinner sig i en utsatt situation. Om ett barn far illa eller riskerar att fara illa är det viktigt att socialtjänsten kan agera snabbt och se till att barnet får den hjälp och vård som det behöver. LVU är också viktigt för att se till att barn som lider av allvarliga psykiska störningar eller utvecklingsstörningar får den vård och omsorg som de behöver.

Vad är kritiken mot LVU?

LVU har också kritiserats för att det kan vara för lätt att använda tvångsvård. Kritiker menar att socialtjänsten ibland använder LVU för att lösa problem som egentligen borde lösas på andra sätt. Kritikerna menar också att LVU kan vara traumatiskt för barnet och att det kan vara svårt att avgöra om tvångsvård verkligen är det bästa för barnet.

Fler nyheter